Passie voor koken, gezondheid en fotografie

Suikervrije meringues

Een meringue is een schuimpje dat normaal gesproken van eiwit en suiker wordt gemaakt. Wij wilden deze meringues eens zonder suiker proberen te maken. De suiker zorgt normaal gesproken juist voor de structuur. We hebben de suiker vervangen door stevia, zo blijft de meringue zoet maar bevat het toch geen suikers. De meringues worden iets minder stevig, maar de smaak blijft goed! Daarnaast hebben we een heerlijke (suikervrije) aardbeiensaus gemaakt. Wil je de suikervrije meringues mét saus eens maken? Check het recept hieronder.


Benodigdheden voor ongeveer 20 meringues

– 3 eiwitten
– 4 eetlepels stevia

Voor de saus

– 6 hele aardbeien (bevroren kan ook)
– 2 eetlepels stevia

Voor de versiering en kleur (optioneel):

– Pandan kleurstof
– Eetbare viooltjes


Bereidingswijze

Neem een kom en zorg er voor dat deze vetvrij is. Dit kun je doen door er een doekje met wat citroensap of azijn doorheen te halen. Pak 3 eieren en scheidt de eiwitten van het eigeel. Het eigeel kan je eventueel bewaren voor een andere gerecht. Voeg de stevia toe en klop het eiwit helemaal stijf, dit kun je testen door na het kloppen de kom ondersteboven te houden. Als het eiwit niet beweegt is het stijf, als het wel beweegt moet je goed schoonmaken..

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Doe de helft van het opgeklopte eiwit in een spuitzak (ook deze moet vetvrij zijn). Leg wat bakpapier op een bakplaat en spuit hier de meringues op. Meng vervolgens wat pandan kleurstof met een pannenlikker door het overgebleven eiwit. Spuit ook hier meringues van. Zet de bakplaat voor ongeveer 60 minuten in de oven.

Pak vervolgens de aardbeien en ontdooi deze als deze bevroren zijn. Doe ze in een steelpannetje met een klein laagje water. Kook de aardbeien tot een papje en voeg de stevia toe. Pureer de overgebleven stukjes aardbei fijn en druk alles door een zeefje.

Haal de meringues na een uur uit de oven en laat ze even afkoelen. Wees voorzichtig want ze zijn erg breekbaar! Serveer ze op een leuke plank met de aardbeien saus en eventueel wat eetbare viooltjes!

 

 

Voedingswaarde per 20 meringues:
 Calorieën: 55 kcal
 Koolhydraten: 6 gram
 waarvan suikers: 1 gram
 Vetten: 0 gram
 waarvan verzadigd: 0 gram
 Eiwitten: 9 gram


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *