Passie voor koken, gezondheid en fotografie

Pizza met gerookte zalm

Eén van onze favoriete maaltijden is toch echt pizza. Wij proberen dan ook zo veel mogelijk gezonde variaties van het welbekende Italiaanse gerecht te bedenken. Vandaag hebben wij een variant met gerookte zalm en hüttenkäse. Heb je een keer zin in pizza? Dan moet je echt eens dit recept uitproberen!


Benodigdheden voor 1 pizza

De bodem
– 125 gram volkoren bloem en een beetje extra voor het rollen
– 1/4 zakje gist
– Olijfolie
– Snufje zout
– 75 ml lauw water

Voor de saus
– 150 gram Hüttenkäse
– 1 teentje knoflook
– 1/4 rode peper
– Gedroogde peterselie
– Limoensap
– Peper en zout

Voor de topping
– 200 gram gerookte zalm
– 1/2 rode ui
– Verse dille
– Kappertjes
– Limoensap


Bereidingswijze

Begin met de bodem, deze moet eerst een uur reizen. Meng de gist met 25 ml lauw water in een schaaltje. Doe het volkorenmeel in een mengkom en voeg het zout toe. Maak vervolgens een kuiltje in het midden en giet hier het mengsel van de gist in. Voeg vervolgens het overige lauwe water toe. Neem een mixer met kneedhaken en begin van binnen naar buiten te mengen (met de handen kan ook, maar dit duurt langer). Het deeg is goed gemengd als het nog iets plakkerig is en de randen van de kom ‘schoon’ zijn. Kneed het deeg tot een bol en doe het in een schone kom, dek deze af en laat het deeg op een warme plek rijzen. Warm de heteluchtoven vast voor op 200 graden.

Doe de Hüttenkäse in een kommetje, pers de knoflook en voeg deze met de peper, zout en gedroogde peterselie toe. Snijd een klein stukje van de rode peper en voeg deze, met een paar drupje citroensap toe aan het mengsel. Roer vervolgens alles goed door elkaar.

Het deeg is goed gerezen wanneer deze uit is gezet en nog enigszins plakkerig, maar wel uit het kommetje te halen is. Strooi vervolgens wat volkorenmeel op het aanrechtblad en leg de het gerezen deeg er op. Rol vervolgens met een keukenroller het deeg plat (als de keukenroller blijft plakken kun je ook wat volkorenmeel over de bovenkant van het deeg strooien). Rol door tot het deeg gelijkmatig ongeveer 0,5 cm dik is. Als je graag een ronde pizza wilt, kun je de vorm eruit snijden. Vouw als laatste de randen van de deeg iets omhoog voor een wat dikkere korst en leg het geheel op de bakplaat met wat bakpapier.

Smeer vervolgens het mengsel van Hüttenkäse gelijkmatig over de pizzabodem. Strooi een paar kappertjes over het mengsel heen. Stop de pizzabodem in de voorverwarmde over voor 10 tot 15 minuten.

Als de bodem al gaar begint te worden na de 10 tot 15 minuten kun je de zalm toevoegen. Snijd deze eerst in kleinere plakjes. Krul de plakjes ietsjes op en leg verdeel deze over de pizza. Stop vervolgens de pizza nog maximaal 5 minuten in de oven.

Snij ondertussen de rode ui in dunne ringen en pluk de dille in kleine takjes. Haal de pizza vervolgens uit de oven en strooi de dunne uien ringen met de dille over de pizza. Sprenkel als laatste nog wat limoensap over de pizza.

Leg de pizza op een pizzabord/plank en het eten kan beginnen. Eet smakelijk!

Voedingswaarde van 1 pizza:
 Calorieën: 992 kcal
 Koolhydraten: 80
 waarvan suikers: 3
 Vetten: 39
 waarvan verzadigd: 9,1
 Eiwitten: 73


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *