Indonesische soto ayam

soto

Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest op Sumatra. Op dit eiland heb ik vele verschillende

soto’s mogen proeven. Elke soto had zo zijn eigen smaak maar ook zijn eigen ingrediënten. De ene doet er gekookte aardappel in, de andere noedels. Om eerlijk te zijn vond ik echt elke variant lekker. Nu ik weer thuis ben is het tijd om ook dit heerlijke Indische gerecht zelf te maken. Zoals ik al zij kun je het op allerlei verschillende manieren maken, dus ik heb ook mijn eigen receptje gemaakt. Deze soto is vrij simpel en ik maak gebruik van kruiden in poeders. Wil je nog meer smaak in je soto? Gebruik dan bijvoorbeeld verse gember, laos en koenjit.

Deze Indische soep is ook nog eens gezond: lekker veel kip en groente maar toch relatief weinig calorieën!

 

 


Benodigdheden voor 4 personen soto

De boemboe:
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 2 tl loas
– 2,5 el djahe (gemberpoeder)
– 2 el koenjit (kurkuma)
– 1,5 el ketoembar (korianderzaad)
– 1 el sambal oelek
– 1 el olijfolie

soto

De soto soep
– 1 kg kipfilet
– 1,5 liter water
– 2 el ketjap
– 2 blokjes kippenbouillon

De vulling van de soep
– 4 eieren
– 200 gram rijstvermicelli
– Taugé
– Prei
– Verse bladpeterselie


Hoe maak je dan zo’n lekker soto?

We beginnen met de boemboe. In de traditionele Indische keuken wordt deze gemaakt in een tjobek (vijzel), wij doen het vandaag wat simpeler; met de keukenmachine. Schil de ui en snij deze in 4 stukken. Maak de knoflook schoon en doe deze samen met de ui en alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine. Laat deze net zo lang draaien tot de boemboe een gladde pasta is.

Zet een grote (soep)pan op het vuur. Laat deze goed warm worden. Giet wat olijfolie in de pan, als deze warm is voeg je de boemboe toe. Bak de boemboe even goed aan in de pan. Voeg vervolgens het water en de bouillon blokjes toe. Als het water kookt doe je dit kipfilet in de het water. Kook de kip in zo’n 15 minuten op laag vuur gaar.

Haal vervolgens de kipfilet uit de bouillon en leg het op een snijplank. Pluk de kipfilet in kleine stukjes met 2 vorken. Doe dit daarna weer terug in de soep, voeg de 2 el ketjap ook toe. Laat dit op laag vuur nog even door pruttelen.

Kook de eieren zo’n 6 tot 8 minuutjes, net hoe jij ze het liefst hebt. Kook ook de rijstvermicelli volgens de verpakking. Snij de prei in kleine dunne ringetjes en hak de peterselie grof. Met de taugé hoef je verder niets te doen.

En nu eten!

Alle onderdelen voor de soto zijn klaar, zet alles op tafel. In de Indische keuken schep je de soto op de volgende manier op: neem een diep bord, doe hier de rijstvermicelli, prei, taugé en ei (in partjes) in. Schep met een soeplepel wat kip uit de soto in je bord. Schep vervolgens ook genoeg soep in je bord. Strooi als laatste de peterselie over je soto heen.

Selamat makan, oftewel; eet smakelijk!

  Soto gemaakt met dit receptsoto

  Soto in Indonesiësoto



1 gedachte over “Indonesische soto ayam”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.