Indisch groente gerecht: orak arik

Veel mensen vinden het lastig om te variëren met groente. Vaak komt het neer op Orak arikgewoon koken, stomen of roerbakken. Vandaag hebben we een lekker Indisch groente recept genaamd orak arik. Dit recept wordt in de Indische keuken vaak gemaakt met kool en/of prei. Maar het mooie aan Indisch koken is dat je altijd je eigen draai aan een recept kunt geven. De kans is dan ook klein dat je bij het ene Indische gezin dezelfde nasi goreng voorgeschoteld krijgt als bij het andere Indische gezin. Dus ook aan dit recept hebben wij een kleine draai gegeven. Wij gebruiken voor dit recept alleen de prei. Het recept bevat veel eiwitten en is relatief makkelijk klaar te maken.


Benodigdheden voor de orak arik

– 200 gram prei
– 50 gram ei-eiwitten
– 1 heel ei
– 10 gram sambal oelek
– 1/2 teentje knoflook
– 1/4 ui
– 1 tl djahé (gemberpoeder)
– Peper en zout
– Olijfolie
Of probeer eens deze cooking spray, scheelt namelijk weer in calorieën..


Bereidingswijze

Verwijder de onder kant van de prei weg en haal het buitenste blad van de prei af. Snij vervolgens de prei over de lengte door de helft. Snij nu de prij in zo dun mogelijke halve ringetjes. Doe de prei in een zeef en spoel het goed door met koud water en laat dit uitlekken. Prei bevat namelijk vaak nog wat zand.

Meng in een kom het ei-eiwit, ei, sambal, gemberpoeder en peper en zout. Snipper de ui in zo klein mogelijke stukjes en hak/pers de knoflook fijn.

Zet een pan op het vuur en laat deze goed heet worden. Doe wat olijfolie in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Bak dit eventjes goed aan. Voeg de prei toe en bak ook deze zo’n 3 minuutjes mee. Voeg het ei mengsel toe. Nu is het erg belangrijk dat je constant goed blijft roeren, anders krijg je klontjes ei. Blijf het geheel bakken tot al het ei gestold is.

In de Indische keuken wordt dit gerecht gegeten bij een lekkere rijsttafel. Je kunt bij dit gerecht een simpele (en gezonde) rijsttafel maken door gewoon wat rijst te koken, kipblokjes te bakken in wat knoflook, ketjap en wat Indische kruiden en als bijgerecht wat Emping (kroepoek gemaakt van notenmeel) te serveren. Zo’n hele maaltijd bestaat dan slechts uit 728 kcal waarvan 40 gram eiwit!

In samenwerking met XXL Nutrition

Orak arik

Orak arik  Orak arik

Meer Aziatische gerechten zien? Bekijk ook eens deze Foe Yong Hai


Voedingswaarde van de orak arik
 Calorieën: 112 kcal
 Koolhydraten: 7 gram
 waarvan suikers: 6 gram
 Vetten: 4 gram
 waarvan verzadigd: 0,1 gram
 Eiwitten: 11 gram


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *