Hoe wij nét geen schaatsclinic van Sven Kramer kregen

Afgelopen week kregen wij een mailtje met de titel: ‘persoonlijk uitnodiging voor iets héél leuks’.Schaatsclinic Swisse Normaal gesproken geloof ik deze mailtjes nooit zo goed, maar ik opende hem toch maar even. Het was een mailtje van iemand die onze blog tegen was gekomen en last-minute namens Swisse misschien wel een leuk aanbod voor ons had. We werden namelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een schaats clinic van niemand minder dan Sven Kramer! Daarnaast zouden we een verzorgde lunch krijgen en mogelijk zelfs een 1 op 1 moment met dé Sven. Stan en ik hoefden niet lang na te denken, natuurlijk willen wij deelnemen aan deze schaatsclinic. We moesten allebei vrij zien te regelen maar dat lukte, dinsdag 20 maart zouden wij leren schaatsen van Olympisch Schaatser Sven Kramer!

 

Bekijk hier een korte clip van deze dag inclusief het interview!

 


Schaatsclinic SwisseDe aankomst in Thialf

Stan moest in totaal 1,5 uur reizen om in Heerenveen te komen, ikzelf deed er net geen uur over. We hadden lekker vroeg afgesproken en kwamen een half uur voor tijd aan op de parkeerplaats van Thialf. We waren er beiden nog nooit geweest en we wisten eigenlijk niet zo goed wat we moesten verwachten. Binnen werden we welkom geheten door Joyce, werkzaam voor MLS en verantwoordelijk voor de organisatie en zij had ons uitgenodigd. We mochten in een soort café gaan zitten, we waren de eersten en konden even rustig rondkijken. Langzamerhand druppelden ook de andere deelnemers binnen. Rond 10 uur kwam hij opeens binnen, daar was Sven Kramer samen met Wouter Olde Heuvel en Douwe de Vries. Dat waren een hele hoop medailles bij elkaar! Ze stelden zich voor en gingen rustig zitten. De organisatie hield een welkom praatje en Sven zou ook even wat vertellen. En zo zei hij: ‘helaas kan ik vandaag niet zelf de clinic aan jullie geven. Na het afgelopen WK schopte ik tegen een stoel aan en heb ik last van mijn voet’. Dan denk je dus te leren schaatsen van Sven, gaat hij zelf niet eens het ijs op. Maar Wouter en Douwe zouden samen voor de clinic zorgen en die konden ook wel een partijtje schaatsen…


Het ijs op

Schaatsclinic SwisseWe kregen allebei een paar schaatsen van Thialf en stapten het ijs op. Eventjes kijken of we het nog een beetje konden en het ijs ‘aanvoelen’. Al snel bleek dit heel ander ijs te zijn dan de lokale schaatsbaan. We werden met z’n allen bij elkaar geroepen en er werden 2 groepen gemaakt; de ‘goede schaatsers’ en de ‘hele goede schaatsers’. Wauw, jij weet dat subtiel te brengen. Eerlijk als Stan en ik waren gingen we naar het groepje van de goede schaatsers, achteraf een hele verstandige keuze… Wouter Olde Heuvel gaf samen met nog een schaatsdocente de clinic aan ons groepje. We leerden de hoe we moesten blijven staan, hoe we vooruit gingen en uiteindelijk hoe je een beetje fatsoenlijk moest schaatsen. We gingen als een trein en zijn beide niet gevallen. Een prima schaatsclinic met een zeer goede sfeer.

 

 


Lunchen tussen de medaille schaatsersSchaatsclinic Swisse

De lunch was goed verzorgd, lekker Italiaanse bollen belegd met gerookte zalm of vlees en kaas. Een fris, versgeperst sapje erbij en ons energielevel was weer volledig gevuld. Er werd tijd gemaakt voor een aantal van de deelnemers om wat vragen te stellen aan Sven, 1 op 1. Stan en ik overlegde nog even snel wat we precies zouden vragen. Wij snapten ook wel dat Sven niet zat te wachten op een uitgebreide vragenlijst over of hij wel elke dag rijst met kip zou eten. We hadden 4 vragen en zouden het daar mooi bij laten. Toch waren we allebei een klein beetje zenuwachtig. We waren al de hele ochtend in gezelschap van hem, maar toch, het blijft Sven Kramer!

 

 


Hé Sven, we hebben wat vragen voor je

Het was zo ver, we mochten 1 op 1 (of eigenlijk 2 op 1) vragen stellen aan Sven Kramer. Er waren al een aantal mensen voor ons geweest dus we wilden hem niet te lang lastigvallen met vragen. We hadden er dus allebei 2 voorbereid, check het korte interview hieronder. Uiteraard wilden we allebei nog even met Sven Kramer op de foto, en zie hier onder, hij is best leuk geworden!

1. Ben je verantwoordelijk voor je eigen voeding of heb je een voedingsadviseur?Schaatsclinic Swisse

Uiteindelijk ben je sowieso verantwoordelijk voor wat je zelf binnen krijgt. Maar we krijgen wel begeleiding van voedingsdeskundigen en de medische staf. Ik bepaal zelf wat er in gaat maar we proberen dit wel te optimaliseren met bijvoorbeeld bloedtesten.

 

2. Verandert jouw voedingspatroon naar aanvang van een groot evenement zoals de Olympische Spelen?

Onze voeding is direct verbonden aan onze training. Als wij in de zomer bijvoorbeeld meer volume draaien eten wij wat meer koolhydraten. Als we veel krachttraining doen wat meer eiwitten. Richting een toernooi als de Olympische Spelen is het belangrijk om op het juiste gewicht te blijven en dus niet te veel te eten!

 

3. Welk voedingsmiddel kan volgens jou echt niet ontbreken in een gezond eetpatroon?

Dat heeft ook wel enigszins met voorkeur te maken, maar wij zijn met name gefocust op de juiste vetten. In het verleden was dat nog wel een taboe. Maar wij zien wel dat dat zeker voor de weerstand en weerbaarheid wat doet. Ik heb daarvoor zelf ook wel een omslag moeten maken.

 

4. Als je een favoriete cheatmeal zou moeten kiezen, wat zou dat dan zijn?

Ik heb niet echt een favoriete cheatmeal, ik heb die drang niet. Ik zou ook niet echt naar een Mac Donalds gaan omdat ik weet hoe slecht dat voor je is.

En als je dan een gewoon favoriet gerecht zou moeten kiezen?

Ik ben echt wel een beetje fan van de Hollandse pot. Deze bevatten vaak wel alle goede voedingsstoffen, zeker in vergelijking met andere landen!


Al met al hebben we een super leuke dag gehad. Niet leren schaatsen van Sven, maar wel van Wouter Olde Heuvel. Daarnaast was het gewoon heel gezellig met alle andere aanwezigen en hebben we onze vragen kunnen stellen. Hier onder nog even het bewijs dat wij echt zonder stoeltje op het ijs kunnen staan / voortbewegen.

Schaatsclinic Swisse

Schaatsclinic Swisse

Foto’s op deze pagina: Mustafa Gumussu


Wij willen hierbij de volgende mensen bedanken voor deze mooi dag:
 - Swisse, voor het mogelijk maken van de clinic
 - Sven Kramer, voor de vriendelijk- en openheid
 - Wouter Olde Heuvel, voor alle goede schaatstips
 - MSL group, voor de uitnodiging
 - Alles schaatsdeelnemers, voor de gezelligheid


2 gedachten over “Hoe wij nét geen schaatsclinic van Sven Kramer kregen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.