Hoe kun je eten warmhouden?
Sloof jij jezelf regelmatig uit in de keuken? Dat komt goed uit. We hebben op Thefitfoodfriends.nl namelijk een aantal goede en praktische tips voor je verzameld. Je zult namelijk ongetwijfeld ook wel eens een maaltijd hebben geserveerd die niet op goede temperatuur was. Wellicht ben je tijdens het koken de klok volledig de baas, maar verlies je net voor het opdienen de tijd uit het oog. Koud eten is natuurlijk niet lekker, daarom is eten warmhouden tijdens het koken erg belangrijk.
Na al die uren zwoegen achter het fornuis wil je niets liever dan een maaltijd serveren die qua temperatuur net zo perfect is als de smaak. Komt dit je herkenbaar voor? Hieronder vind je een aantal praktische toepassingen die jouw culinaire kunstwerkjes perfect op temperatuur houden.
Het gemak van eten warmhouden
Gelukkig kun je eten eenvoudig warmhouden in een bak. Juist, dat klinkt net zo eenvoudig als dat het is. Om de charme van het koken niet te verliezen, noemen we deze bak een chafing dish. Eigenlijk kan geen enkel buffet zonder deze bakken die het eten warm houden voor opdiening. Door het gebruik van een tweetal metalen inlegbakken en een bodem met kokend water, wordt het eten volgens au bain-marie principe langdurig warm gehouden.
Voor een langdurig warm klimaat in de bak kan er brandpasta gebruikt worden. Deze blikjes met brandbare substantie steek je aan en zet je onder de bak, zodat het laagje water voortdurend warm blijft. Perfect voor buffetten die wat langer op display staan. Deze bakken zijn verkrijgbaar in diverse maten en zowel geschikt voor grote en kleine kookdoeleinden.
Andere manieren om de temperatuur te behouden
Natuurlijk hoef je als thuiskok niet direct met chafing dishes te werken. Deze zijn vooral nuttig wanneer je grotere maaltijden bereidt en voor een heel gezelschap kookt. Kook je alleen voor het gezin of een paar vrienden? Dan kun je eten warmhouden op andere manieren.
Pan afdekken met aluminiumfolie
Zo kun je de pan afdekken met aluminiumfolie. Op deze manier blijft de hitte in de pan en zorg je ervoor dat het eten niet uitdroogt. Een andere optie is het voorverwarmen van de borden. Je kunt dit doen door ze even kort in warm water te leggen of een paar minuutjes in de magnetron te leggen. Door warme borden te gebruiken blijft het geserveerde eten langer warm. Dit komt de smaaksensatie ten goede!
Oven met warmhoudfunctie
Tegenwoordig bieden veel ovens een warmhoudfunctie. Dit is een ideale functie om jouw eten warm te houden na bereiding in de oven. Zo bieden de Miele ovens een automatische warmhoudfunctie. Na afloop van de bereidingstijd worden jouw gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden. Dit zonder dat de kwaliteit van het eten achteruit gaat.
De kunst van het timen
Iedereen die wel een keer zich in de keuken heeft uitgesloofd, weet dat de tijd je grootste vriend of vijand kan zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je voor het koken inzichtelijk hebt welke bereidingstijd de verschillende ingrediënten en kookrecepten hebben. Zo zorg je ervoor dat de voedselwaren met de juiste temperatuur en smaak samen op het bord komen. Succes!