Gezonde mond? Dit moet je wel en niet eten

gezonde mond voedingAls je witte tanden wil hebben en een witte tong wil voorkomen dan zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Zo kun je ervoor kiezen bepaalde producten zoals tandpasta en mondwater te gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn om je tanden witter te maken. Kies altijd voor producten op natuurlijke basis om bijwerkingen te voorkomen. Je voeding heeft echter ook een grote invloed op de gezondheid van je mond en gebit. In deze blog op Thefitfoodfriends.nl vertellen we je precies wat je wel en niet moet eten voor een gezonde mond!

Zorg voor een betere bevochtiging van je mond

De oorzaak van een witte tong of tongaanslag ligt bij bacteriën in de mond. Ook deze kun je prima tegen gaan door je mond te spoelen. Hierdoor maak je je mond vochtiger en maak je meer speeksel aan. Daar houden bacteriën niet van dus zullen ze vertrekken, waarmee ook meteen de aanslag verdwijnt.

Houd rekening met wat je eet en drinkt

Nu kunnen zowel gele tanden als een witte tong ook het gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen. Wat je eet en drinkt kan er dus voor zorgen dat je er last van hebt. Het is daarom belangrijk daar rekening mee te houden.

Om je mond gezond te houden is het zaak deze goed gehydrateerd te houden, maar dit doe je beter niet te vaak met dranken zoals wijn, thee en koffie. Hier zitten namelijk allemaal stoffen in die aanslag veroorzaken op je tanden. Kies dus zoveel mogelijk voor water om je mond en gebit gezond te houden.

Vermijd suikers zoveel mogelijk voor een gezonde mond

Doe je ook nog eens suiker in de koffie of thee? Dan maak je het de bacteriën in je mond nog makkelijker zich daar te nestelen. Zij houden erg van zoetigheid en als zich dan ook nog eens vieze plekjes ophopen in je mond, zijn ze er als de kippen bij zich daar te vestigen. Gevolg: aanslag op de tong en een vieze adem.

Vermijd daarom zoveel mogelijk voedingsmiddelen waar veel suikers in zitten of aan zijn toegevoegd zoals sappen, frisdrank, snoep en koekjes. Er zijn voldoende gezondere en toch smakelijke alternatieven te vinden. Kijk maar eens bij onze lekkere en gezonde snack recepten!

Kies voor biologische voeding en maak veel zelf

Het is zaak dat je voeding kiest waar zo min mogelijk suikers in zitten. Kies daarnaast voor biologische voeding waaraan geen hulpstoffen zijn toegevoegd of die bespoten zijn. Je hebt het misschien niet meteen door maar er zijn veel soorten voeding waaraan van alles is toegevoegd (ook suikers), hetgeen niet goed is voor je gebit en algehele gezondheid.

Probeer deze producten te vermijden en kies voor gezonde en natuurlijke alternatieven. Kortom, ga voor vers, bereid veel zelf en laat de kant-en-klare producten in de winkel staan. Op deze manier zorg jij voor een gezonde mond, zonder gaatjes, witte aanslag op je tong of een overgroei aan bacteriën.

Wat doe jij om je mond gezond te houden?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.